
آموزش تفکر انتقادی در رسانه
معیار و محک هر برنامه آموزش سواد رسانه ای، مواجهه انتقادی دانش آموزان در استفاده و فهم شخص خودشان از رسانه است، تا بتوانند اطلاعات دریافتی از رسانههای مختلف را رمزگشایی کرده و توانایی داوری مستقل خود درباره محتوای رسانهها را ارتقا بخشند.
آموزشهای مبتنی بر رایانه، اینترنت و آموزشهای مبتنی بر وب پارادایم-های جدید و محصول فناوری اطلاعات هستند که بشریت را به سمت نوعی انقلاب بزرگ آموزشی سوق میدهند.
به این ترتیب آموزش الکترونیکی، مهمترین عامل جهش علمی و فرهنگی محسوب میشود.
به عبارت دیگر آموزش مجازی کلید گذر نیروی انسانی به جامعه اطلاعاتی است و گذر به جامعه اطلاعاتی با نرخ سواد رسانه ای، به مفهوم توانایی خواندن و نوشتن و میزان بهره گیری از سامانههای اطلاعاتی و ارتباطی، رابطه مستقیم دارد.
یکی از راههای دستیابی و پرورش مهارتهای تفکر انتقادی در یادگیرندگان افزایش سطوح سواد رسانهای است.
هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سواد رسانهای بر تفکر انتقادی است.
روش پزوهش حاضر، تحلیلی- اسنادی است.
بدین ترتیب با مطالعه ادبیات موضوع و تحقیقات انجام شده، ابتدا به بیان مفهوم سواد رسانهای و تفکرانتقادی و مولفهها و ضرورت آموزش هر یک از آنها پرداخته شده و سپس نقش سواد رسانهای در تقویت تفکرانتقادی مورد بررسی قرار گرفته است.
یافتههای تحقیق نشان میدهد که سواد رسانهای با تاثیر گذاری بر مولفههای مختلف تفکر انتقادی، میتواند موجب بهبود این نوع تفکر گرددبا ورود به قرن بیست و یکم و ظهور جامعه دانایی محور، مفهوم سواد تغییر پیدا کرده است.
سواد، دیگر همان معنی سنتی توانایی خواندن و نوشتن را ندارد، بلکه مفهوم سواد در معنای جدید خود شامل سواد دیجیتالی، سواد اطلاعاتی و سواد رسانهای است.
با توجه به اینکه در عصر حاضر، شکل و سطح سواد تغییر کرده است؛ همه افراد جامعه نیاز به سوادآموزی در معنای جدید آن دارند.
در عصر کنونی کسی که خواندن و نوشتن میداند و حتی تحصیلات دانشگاهی دارد، ولی به عنوان مثال نحوه استفاده از اینترنت و جستجو در آن را نمیداند، یا توان درک پیامهای رسانهای را ندارد، باسواد تلقی نمیشود.
منبع : آموزش تفکر انتقادی در رسانه
نظرات شما عزیزان:

